• .

ANMS - Utama

Melaka |  Perlis Langkawi | Perak   

JELAJAH ANMS 2022

 


 

 

PENGENALAN

 

   
  Majlis Pelancaran Agenda Nasional Malaysia Sihat (ANMS)  
     

 

Agenda Nasional Malaysia Sihat atau ANMS  telah diluluskan oleh Jemaah Menteri pada 7 Ogos 2020 merupakan tawaran baharu (new deal) kerajaan yang bertujuan menjadikan rakyat Malaysia Sihat Sejahtera melalui pembudayaan hidup sihat dan kelestarian persekitaran yang menyokong hidup sihat.

 

ANMS menggunakan pendekatan Whole of Nation iaitu penglibatan secara menyeluruh agensi kerajaan, Badan Bukan Kerajaan dan Swasta serta rakyat bagi memastikan pelaksanaannya adalah secara menyeluruh. Penyertaan semua pihak ini adalah sangat penting bagi menjayakan ANMS kerana setiap pihak mempunyai peranan masing-masing dan tanpa sokongan erat akan menjejaskan pencapaian ANMS untuk menjadikan kesejahteraan kesihatan rakyat sebagai satu keutamaan.

 

Sehubungan itu bagi mengukuhkan lagi peranan dan pelaksanaan ANMS ini, Jemaah Menteri telah meluluskan penubuhan Jawatankuasa Kabinet ANMS pada 16 Jun 2021 seperti berikut:
i.    Jawatankuasa Kabinet ANMS, dipengerusikan oleh YAB Perdana Menteri
ii.    Jawatankuasa Pemandu ANMS, dipengerusikan oleh YB Menteri Kesihatan

 

ANMS meletakkan peningkatan taraf kesihatan rakyat Malaysia sebagai keutamaan melalui amalan hidup sihat seperti makan secara sihat dan selamat, tidak merokok, minda sihat, hidup aktif serta kebersihan diri dan kebersihan persekitaran

 

ANMS dilaksanakan secara berfasa selama 10 tahun. Penentuan bagi fasa adalah bergantung kepada isu kesihatan semasa.

 

 

   

 

 

AGENDA NASIONAL MALAYSIA SIHAT (ANMS) DIPERKASA

 

 

 

 


Kemaskini pada 2022-07-26 13:02:26 daripada HECC

  •  
  • Print
  • Email this page